donderdag 21 augustus 2014

Whats that crap?


De reis naar Sumba komt steeds dichter bij. In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe onze reis eruit zal zien en wat we op Sumba gaan doen. Thema van de reis zal zijn: "Biogas". Maar waarom eigenlijk? Welk belang hebben Sumbanezen bij Biogas? Waarom is er geld nodig?

Vlijmen - 's ochtends gaat de wekker, elektrisch. Lamp aan, elektrisch. Melk uit de koelkast, elektrisch. Brood in het rooster, elektrisch. TV aan, elektrisch. Nog voor je de deur uit bent heb je al heel wat energie verbruikt. In Sumba, en veel andere arme regio's op aarde is dit niet zo vanzelfsprekend. Op Sumba heeft nu ong. 30-40% toegang tot (beperkte) elektriciteit, voor de actie van Hivos om duurzame energie naar Sumba te brengen was dit slechts 20%. 

Waarom Duurzaam? 
Met de komst van duurzame elektriciteit hoopt Hivos de Sumbanezen uit de armoede te helpen en hiermee te bewijzen dat duurzame energie de oplossing kan zijn voor veel andere (arme) regio's op aarde. Op dit moment zijn de inwoners van Sumba afhankelijk van energievoorzieningen zoals dieselmotoren. Je kunt je voorstellen dat deze energie niet schoon is, maar vooral ook erg duur is! Duurzame energie is gratis energie en kan oneindig gebruikt worden. Hierdoor blijft er geld over voor andere investeringen die de ontwikkelingen van het eiland en haar economie bevorderen. 

Waarom biogas aan huis?
Sumba is één van de Indonesische eilanden waar beperkter toegang is tot stromend water. Het aanleggen van bijvoorbeeld een stuwmeer of waterrad is daarom niet zo voor de hand liggend. Zonne-energie is wel voldoende aanwezig op Sumba, het kopieerapparaat en de pc's van de school waar de expeditieleden vorig jaar zijn geweest, draaien dankzij de zonnepanelen van Hivos op zonne-energie. Maar wanneer je zonnepanelen niet onderhoudt gaan ze snel stuk en de investering in nieuwe panelen is duur. Het is daarom niet verstandig om alle daken van Sumba vol te gooien met zonnepanelen. Biogas lijkt dus veel geschikter voor de huis aan huis elektriciteit voorziening. 

Een tekening van een biogasinstallatie. Producten die voortkomen uit de biogasinstallatie zijn: vruchtbare bioslurry in de overlooptank en brandbaar biogas dat ontstaat bij de vergisting van mest met water.

Men zou kunnen kiezen voor een centrale biogasinstallatie in het dorp die iedereen van energie voorziet. Maar omdat dit kan leiden tot ruzies over de verdeling van het gasgebruik, wie er poep moet scheppen en wie het grootste aandeel mest moet aanleveren is er gekozen voor biogasinstallaties aan huis. Zo'n biogasinstallatie kost 1000 euro, maar levert naast een groei in de economie nog 2 voordelen op.

Gezondheid en Veiligheid.
Met de komst van biogasinstallaties is er meer veiligheid. Doe je ogen dicht, zo ziet een dorp in Sumba zonder energie eruit. Wat is het eerste dat je doet wanneer je 's nachts wat hoort? De lamp aan! En wie gebruikt de zaklamp op zijn mobiel, wanneer je nog even naar buiten gaat? Naast dat verlichting praktisch is, zorgt het ook voor meer veiligheid, met name voor de vrouwen. 

Biogas is ook beter voor de gezondheid. Vrouwen in Sumba sprokkelen nu nog uren hout (tijd die beter geïnvesteerd kan worden) en moeten vervolgens op dit hout koken. De rook en as die zij inademen is verre van gezond en is veroorzaker van longziektes.

"Give a Crap" 
In mijn eerste blog-bericht heb je kunnen lezen hoe ik de expeditie naar Sumba heb gewonnen. Expeditielid Nine heeft gewonnen door haar campagne idee "Give a crap - lets turn this shit into energy". Dit is nu met veel trots de hoofdslogan van onze campagne geworden. Onder deze campagne slogan zullen wij verschillende acties houden om geld in te zamelen voor biogasinstallaties. We hopen op zijn minst 25 huishoudens te kunnen helpen, d.w.z. 25.000 euro ophalen! Dit kunnen wij bereiken wanneer jij doneert op : https://onepercentclub.com/en/#!/projects/give-a-crap of op mijn persoonlijke crowdfundpagina: https://onepercentclub.com/en/#!/fundraisers/105

EXPEDITIE!
Tijdens de expeditie zullen we in beeld brengen hoe het wel of niet toegang hebben tot energie bepalend is voor het leven op Sumba. Daarnaast vragen we de Sumbanezen hoe zij deze beperkte energie toegang ervaren, of ze de hulp van Hivos waarderen, of zij verandering zien, of ze deze verandering wensen. Dit zijn vragen waarvan ik zelf ook erg benieuwd ben naar het antwoord. HEB JIJ ZELF OOK VRAGEN VOOR DE SUMBANEZEN? LAAT ZE ACHTER IN DE REACTIES HIERONDER!!! 

- Heb je gedoneerd en wil je een echte "give a crap button" - laat het me weten.
- Heb je gedoneerd en wil je je profielfoto of achtergrond/cover op facebook veranderen met een "give a crap sjabloon" om zo meer bekendheid te geven aan de actie? - laat het me weten.
Ontworpen door : Nine Geertman - Wow! supergaaf toch!?






Geen opmerkingen:

Een reactie posten