donderdag 28 augustus 2014

Oesoe endedi mémi? / Is de rijst nog niet gaar?





"Het is eene niet gemakkelijke zaak om van de wantrouwende Soembanezen iets (vooral wat het huishoudelijke betreft) naar waarheid te weten te komen. Een verblijf van eenige jaren op Soemba, bekendheid met de taal, en een opregt streven om, zoo veel mogelijk, het vertrouwen van het volk te winnen, zijn de eenige middelen om er toe te geraken." 
S. Roos, Kontroleur Aldaar. 1872. 

Vlijmen - Hierboven is één van de eerste omschrijvingen van de ervaringen op Sumba. Verschillende residenten hebben de structuren van de Soembanezen in kaart proberen te brengen, door zich jarenlang onder de mensen te begeven. Morgen is het dan voor ons zover! In de paar dagen dat we op het eiland zullen rondreizen hoop ik ook van de "wantrouwende Soembanezen" de waarheid te weten te komen. Dan mogen wij voor een paar dagen de residenten zijn die de meningen en de cultuur van de Soembanezen in kaart zullen brengen. En bovenal mogen wij in nauwe samenwerking met de bevolking meewerken aan duurzame energie projecten om daarmee meer economische onafhankelijkheid te creëren. En met de tegenovergestelde insteek die we in 1872 hadden, is dat wel het minste wat we kunnen doen!

In Sumba hoop ik te leren: hoe het is om te leven met weinig, in hoeverre de verwesterlijking op dit enigszins contactarme eiland is opgetreden, of de komst van meer elektriciteit gewenst is, hoe er in Soemba wordt onderwezen en doen ze dan ook een beroepenkeuzetest, welke dromen de bevolking heeft, of biogas stinkt, hoe een stamhoofd zich gedraagt, wat de Soembanezen van ons Nederlanders vinden, welke sporten ze kennen, of ze wel eens vakantie houden, hoe ze tegenover het leven en de dood staan, of ze wetten volgen, welke beestjes er rondlopen en of ze die dan eten, of dat ze misschien Justin Bieber heus wel kennen, hoe je een buffel offert, of je dan eerst je handen moet wassen, wie de baas is in huis, wat er in de mode is, wat ze op tv kijken, hoeveel betelnuts ik kan verdragen en antwoord op nog vele andere vragen. Maar bovenal wil ik het gewoon ervaren.  

Ik heb er heel veel zin in! De organisatie van Hivos  en een kleine cameraploeg zijn ons al vooruit. En morgen stappen wij met zijn 4e op het vliegtuig! Voor deze Aardrijkskunde docente gaat dan het grote avontuur beginnen. Voor het eerst verder dan 3000km van Nederland. En persoonlijk vind ik dit nog veel leuker: Voor het eerst de evenaar over! Ik heb ooit weleens gezien dat voor Mariniers een bepaalde evenaar-doop bestaat, dus als je nog een leuke "first-time-equatorcrossing-in-a-plane-challenge" weet dan hoor ik hem graag!

Het document uit de introtekst is een verslag uit Sumba waarbij ook het "Soembanees" voor handelaren is vastgelegd. Hieronder een greep uit het bestand. Oesoe endedi mémi? 

Bron: http://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=53JWAAAAcAAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=soemba&ots=HTAwzrXkOg&sig=MKLD-2QtbIgH7Dwn4b7itb7jyh0#v=onepage&q=soemba&f=false 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten